Saveti pri kupovini televizora

Šta znače oznake televizora OLED, LCD, kontrast, 3D, smart? Ukoliko razmišljate o nabavci novog TV-a, ovaj tekst će vam sigurno pomoći

Svoj novi televizor možete kupiti preko našeg web portala i platiti pouzećem.


slika oled televizora

Televizori su aparati koji su sastavni deo svih domova, a s obzirom da je tehnologija toliko napredovala poslednjih godina, mnoge prođe jeza pri pomisli da moraju u nabavku novog TV-a.

Iz tog razloga, rešili smo da napravimo kratak vodič za kupovinu, i odgovorimo na pitanja koja običnom kupcu sigurno nisu baš najjasnija.

Postoji nekoliko različitih vrsta izrade panela televizora, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Tako postoje Plasma, LCD, LED, OLED, i najnoviji Curved (zakrivljeni) televizori.

slika lg televizora

Svi LCD televizori imaju pozadinsko osvetljenje uz pomoć CCFL, odnosno katodnih fluorescentnih lampi. Ova stara tehnologija zamenjena je novom superiornijom LED metodom na skupljim televizorima, ali je i dalje standard kod jeftinijih modela.

Postoje dve vrste LED panela, Direct i Edge LED.

Kod Direct LED panela, za pozadinsko osvetljenje zadužene su diode koje emituju svetlost direktno iza ekrana. Ovo omogućava lokalizovano zatamnjivanje, što znači brzo prilagođavanje osvetljenjosti, i crna boja se može prikazati još efikasnije. To značajno poboljšava kontrast i kvalitet slike. LED televizori su štedljiviji u odnosu na LCD i imaju širi spektar boja. Direct LED paneli su veoma skupi za ugrađivanje, pa ih je iz tog razloga nadjačao Edge LED.

Kao što i sama reč kaže, Edge LED paneli imaju diode postavljene samo po ivici. Ovo omogućava pravljenje veoma tankih televizora i nudi superiorni nivo kontrasta u odnosu na LCD panele, ali ne može da postigne isti kvalitet slike kao televizori sa Direct LED panelima. Edge LED televizori su drastično jeftiniji nego Direct LED TV, pa je to razlog što sve više televizora na tržištu koristi upravo ovu tehnologiju.

OLED televizori imaju takozvane organske diode koje emituju svetlost. Kod njih svetlost nastaje kada struja prođe kroz elektroluinescentni film. Ova tehnika proizvodi daleko bolje boje, veći kontrast, a omogućava proizvodnju ekstremno tankih i fleksibilnih televizora. OLED paneli su trenutno najbolji i najkvalitetniji na tržištu.

Plasma televizori koriste staklene panele koje u sebi sadrže na milione sitnih “ćelija” punjenih mešavinom inertnih gasova. Prolazak struje kroz njih izaziva osvetljavanje piksela širom ekrana. Iako je bolji od LCD panela kada je reč o kontrastu i preciznosti boja, ova tehnologija dostupna je samo za televizore od 42 inča pa na gore, a veliki broj proizvođača prestao je sa njihovom proizvodnjom. Danas je veoma teško naći Plasma TV u prodavnici.

Zakrivljeni televizori su se nedavno pojavili. Oni su zakrivljeni ka unutrašnjosti, a ideja je da svaki piksel bude podjednako udaljen od očiju gledalaca kako bi slika bila još bolja. Međutim, nije baš sve sjajno kod ovog tipa ekrana. Zakrivljenost utiče na geometriju slike, pa može doći do skraćivanja prikaza koji su blizu vama, kao i kompresovanja centra slike.

slika oled curved televizora

Kada je reč o rezoluciji, postoji HD ready, Full HD i Ultra HD (4K).

slika 4k televizora

HD ready televizori imaju rezoluciju slike od 1366 x 768 piksela, dok full HD imaju veću rezoluciju (1920 x 1080 piksela). Na televizorima sa manjim ekranom na primer od 32 inča, razlika između ove dve vrste rezolucije skoro da se ne može primetiti. Što je dijagonala TV-a veća, to se razlika sve više vidi.

Ultra HD ili drugačije nazvana 4K je rezolucija četiri puta veća od Full HD – 3840 x 2160 piksela. Veća rezolucija znači daleko detaljnije i kvalitetnije prikaze. Televizori sa ovom rezolucijom su trenutno najskuplji na tržištu, a njihove mogućnosti još uvek ne mogu doći do punog izražaja širom sveta, a naročito u Srbiji.

Osvežavanje slike koje se izražava u hercima (Hz) je jedna od bitnijih karakteristika prilikom kupovine novog televizora. Ona označava koliko se puta slika osveži u jednoj sekundi. Što je osvežavanje veće, to će pokreti na ekranu delovati realnije i prirodnije.

Kontrast je najbitnija karakteristika televizora, i to je najveća razlika između dva modela. Najjednostavnije rečeno, kontrast je razlika između najsvetlije i najtamntije tačke koju televizor može da stvori. Nažalost, ne postoji standard po kojem se meri kontrast, pa svaki proizvođač televizora to radi kako hoće.

Zbog toga nemojte da verujete brojkama koje pišu u specifikaciji uređaja, već dok ste u radnji uporedite sliku na različitim modelima, i odaberite onaj koji vam daje najrealnije prikaze i boje.

Pametni televizori su takođe u velikoj ekspanziji. Oni nude mogućnost povezivanja na internet, i pretraživanje velikog broja sajtova, ali i instaliranje posebnih aplikacija. Postoje televizori koji u sebi imaju ugrađen Wi-Fi, a postoje i oni koji ga podržavaju, ali se za njih mora dokupiti posebna antenica. To su takozvani Wi-Fi ready televizori. Ovu mogućnost većina ljudi verovatno neće koristiti tako često, ali je korisno da na velikom ekranu ponekad možete da pogledate neki spot sa YouTube-a, na primer.

slika 3d televizora

Još jedna mogućnost koju nude novi televizori jeste 3D tehnologija. Televizori koji je podržavaju dolaze sa specijalnim naočarima koje će ovaj efekat oživeti, ali ne očekujte da ćete gledati običnu televiziju u 3D-u, jer je pored naočara neophodno da sadržaji budu snimljeni u toj tehnologiji.

Skoro svi televizori novije generacije dolaze sa USB priključkom. To će vam omogućiti da na TV povežete fleš i pustite film, muziku ili pogledate slike.

Kada je reč o izboru veličine, bitno je voditi se činjenicom da veće nije uvek i bolje. Televizor je najbolje odabrati prema veličini prostora u kojem će se on nalaziti.


Svoj novi televizor možete kupiti preko našeg web portala i platiti pouzećem.


 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*