Pametno korišćenje klima uređaja!

Par saveta za pametno korišćenje klima uređaja

maxresdefault

Tokom letnjih vrućina, koje su tokom poslednjih godina praćene visokom temperaturom, spas se nalazi u klima uređajima. Tako se najvše vremena provodi u kući u klimatizovanim sobama ili u klimatizovanim automobilima.

Optimalna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature

Ipak, s korišćenjem klima uređaja ne treba preterivati. Neretko se zaboravlja, posebno u prodavnicama i uredima, gde ljudi ulaze direktno sa ulice, gde temperatura u toku dana zna dostizati i  do +40C. Dakle ući u prostoriju koja se rashlađuje na +19°C ili 20°C izrazito je opasno za zdravlje.
Mnogi ne znaju, ali razlika u temperaturi ne bi smela biti veća od 6°C. Ukoliko je razlika veća, dolazi do promena u kardiovaskularnom sistemu, pa čak i zdrave osobe mogu imati problema. A kada se organizam privikne na nisku temperaturu a potom izađe na vrućinu, može doći do širenja krvnih žila, a tome se teško može prilagoditi. Zato im pritisak naglo pada, mogu se onesvestiti ili kolabirati i osetiti bol u prsnom košu, u predelu srca. To najčešće nije infarkt, već osećaj prouzrokovan širenjem žila i padom pritiska.

korišćenje klima

Idealna temperatura

Temperatura prostora trebala bi biti između 24°C i 26°C. To je optimalna temperatura na kojoj organizam najbolje funkcioniše. Sve što je niže od toga nije zdravo za ljudsko telo.

Noćno tempiranje

Nije preporučljivo spavati u klimatizovanom prostoru. Ako je noćna temperatura prijatna i dosta niža od dnevne, dovoljno je da se dobro izluftira soba u kojoj spavate. Ako vam je i dalje vruće i ako je temperatura neugodna, čini vas nervoznim i ne možete zaspati, onda se klima uređaj može podesiti na 26°C

klima006

Šta u automobilu?

U trenutku kada uđete u vrući automobil, odmah ćete se oznojiti – to je prirodna reakcija tela. Ako na tako oznojeno telo odmah pustite klimu u malom prostoru automobila, riskirate niz neugodnih posledica – suzenje očiju, bol u vratu, bol u leđima, bol u uvu, bol u mišićima, bol u prstima.. Zato treba postepeno snižavati temperaturu unutar automobila tokom vožnje.

080b4c9f50642b262c1b7ca7b523e8c5

Redovno čišćenje

Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale gljivice, bakterije, prašina… treba je redovno servisirati, čistiti i održavati filtere. Moramo paziti na korišćenje klima uređaja. Posledice nečistih uređaja mogu prouzrokovati razne neugodne posledice.

Air-conditioner-Step-7

Izvor: femina

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*