Novo otkriće MIT!

Novo otkriće Massachusetts Insitute of Tehnology (MIT) omogućava dodir video, a ne samo gledanje.

Gledanje video je u svojoj osnovi prilično pasivna radnja. Informacije pristižu do vaših očiju, mozak ih procesira i vi ih prihvatate. Međutim, istraživači Laboratorija za digitalne znanosti i umetnu inteligenciju američkog instituta Massachusetts Insitute of Tehnology (MIT), osmislili su novu tehnologiju koja bi video materijale mogla učiniti više interaktivnim.

MIT

Razvojni tim svoje novo otkriće naziva “interaktivni dinamički video”. Ta tehnologija koristi kamere kako bi zabeležila čak i najmanje vibracije i koristi algoritme za izračunavanje kako će se snimani objekat kretati i ponašati. U video demnonstraciji prikazana je simulacija grma koji je snimljen dok se pomerao na vetru. Zahvaljujući računici kretanja grma, tim je uspeo da manipuliše snimkom i prikaže kako bi se grm pomerao ukoliko bi ga dodirivali.

Verovatno najveću upotrebu ova tehnologija bi mogla imati u proširenoj realnosti, kao i u specijalnim efektima koji se koriste u filmovima. Istraživači poručuju kako bi upotreba njihovog izuma mogla značiti manje snimanja pred zelenim ekranima, što bi bilo jako dobro jer korišćenje pravih momenata uvek daje puno bolje rezultate. Računarski generisani likovi često se nađu pred objektivima iz stvarnog života, a ova bi im tehnologija mogla doneti mnogo bolju interakciju koja bi izgledala mnogo realnije nego do sada.

Istraživač i doktoran iz spomenutog tima Abe Davis ističe kako bi vrlo popularna igra u proširenoj stvarnosti Pokemon Go takođe mogla biti značajno unapređena uz interaktivni dinamični video. Ako se neka od zveri koje igrači traže nađe na nekom listu na primer, ona se sada pojavljuje na njoj i to je to. Sa upotrebom njihove tehnologije, ističe Davis, pokemoni bi mogli stupiti u interakciju sa spomenutom hrpom lišća umesto da sam sede na njoj.

Kako to obično biva sa prototipima, verovatno će proći dosta vremena dok ova tehnologija ne bude dovoljno usavršena kako bi se zaista i koristila i imala vrlo konkretne komercijalne primene. Ali, ona bi zaisza mogla učiniti igre, filmove i video puno interaktivijim nego što je to sada slučaj.

Izvor: ictbusiness

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*