Vaš iPhone nema dovoljno prostora – kako se rešiti ovoga ?

Vaš iPhone nema dovoljno prostora? Evo rešenja.

iphone storage

Da li posedujete iPhone? Da li ga koristitie recimo za fotografije i slušanje digitalnih audio fajlova? Onda ste sigurno dobili obaveštenje “Not Enough Storage”. Zapravo, verovatno dobijate obaveštenje svakog dana.

Ne možete napraviti rezervnu kopiju telefona, vaš iCloud je prepun. Očigledno ovo je kastrofalna situacija. Apple smatra da je potrebno da vas podseti na ovaj problem redovno. Neverovatno je dosadno i naporno. Postoji način da se rešite ove neprijatnosti iz vašeg života, bez kupovine dodatnog prostora na iCloud-u, a da još uvek sačuvate kopiju vaših najvažnijih stvari. Evo kako.

iphone1

Pre nego sto krenemo, da vidmo zbog čega se ovo obaveštenje nalazi na prvom mestu. Ukratko, pokušavate da napravite rezervnu kopiju telefona, previše podatka ide na iCloud nalog. Ovo je nešto što vaš iPhone radi najmanje svakog dana automatski ukoliko ste povezani na Wi-Fi.

iPhone2

Otarasite se starih rezervnih kopija

Kao prvo otarasite se starih rezervnih kopija. Idite na Settings-General-Storage & iCloud Usage-Manage Storage ispod iCloud dela. Ukoliko postoji neki uređaj ili uređaji koje više ne koristite, izbrišite njihove rezervne kopije. Ne postoji razlog da stvari koje ste čuvali na vašem ranijem iPhonu zauzimaju dragocenih 5GB na iCloud-u.

Pre nego što krenemo dalje, posebno ukoliko niste napravili rezervnu kopiju vašeg telefona, povežite ga sa vašim računarom i uradite rezervnu kopiju preko iTunes-a (File-Devices-Back up). Možete prebaciti i fotografije i klipove na vaš računar takođe.

iPhone 3

Dajte prioritet određenim podatcima

Niko ne želi da izgubi kontakte i fotografije posebno ukoliko se telefon pokvari, ali da li je bitno da li će se Words With Friends i društvene aplikacije vratiti na vaš novi uređaj? Nadamo se da nije tako. Po podrazumevanim, aplikacije se automatski back up-uju na iCloud, tako da možete osloboditi pristojnu količinu prostora isključivanjem te opcije.

Idite na Settings > General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage – u delu the iCloud > select your device (“This iPhone”) – Show All Apps. Možete izabrati aplikacije koje želite da imaju rezervnu kopiju. Kada vidite koliko mesta oslobodite ovako motivisaće vas da oslobodite još više prostora.

Primetićete da “Photo Library” zauzima najviše mesta. Isključite tu opciju. Nemojte paničiti, ovo neće izbrisati ni jednu od vaših slika (a i upravo ste ih sačuvali na računaru).

iPhone 4

Napravite rezervnu kopiju fotografija bez zauzimanja skladišta

Budite strpljivi dok objasnimo razliku između iCloud Photo Library i My Photo Stream. iCloud Photo library uploaduje i čuva vaše fotografije/klipove na vaš iCloud nalog kada napravite rezervnu kopiju vašeg telefona (što ne ide u prilog besplatnom prostoru od 5GB).
Ali My Photo Stream automatski uploaduje fotografije i šalje ih svim vašim uređajima koji su povezani na Wi-Fi, i ne zauzima prostor za skladištenje.

Oba izbora su dobra ali onaj koji ne zauzima skladište je uvek bolji. Da podesite ovo rešenje idite na Settings > iCloud > Photos i isključite iCloud Photo Library a uključite My Photo Stream (nemojte zaboraviti da to uradite i na drugim apple uređajima koji imaju isti Apple ID).

iPhone 5

Budite slobodni

Ukoliko ste nas pratili do ovde, trebalo bi da već imate dovoljno mesta da napravite rezervnu kopiju. Idite na Settings > iCloud > Backup – Back Up Now. Potapšite sebe po leđima, upravo ste se rešili “No more Storage” notifikacije.
Naravno, najlakše rešenje ovog problema je da jednostavno platite Apple-u 0.99 dolara mesečno za 10 puta veći kapacitet skladišta. Da unapredite na predivnih 50GB skladošnog kapaciteta idite na Settings > iCloud > Storage > – Change Storage Plan.

Izvor: Thrillist

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*