Kako koristiti Mac OS El Capitan’s Split view

Upravljanje prozorima u Mac OS X se poboljšavalo tokom godina, međutim koliko god da pažljivo pokušavate da namestite aplikacije, čini se prilično teško da ih stavite baš tamo gde želite.

mac split view

Naravno, Mission Control može se koristiti kao brz način da vidite sve što ste otvorili istovremeno i za lako prebacivanje aplikacija, sada mnoge aplikacije mogu da se prebace u full-screen mod da bi smanjile ometanje koristeći čitav ekran.

Sve u svemu, još uvek izgleda da OS X  zahteva da se provede prekomerno više vremena da bi ste repozicionirali i promenili veličinu prozora i prilagodili radno okruženje.

Zato je Apple predstavio rešenje sa El Capitan operativnim sistemom i opcijom Split View.
Idealan je kada trebate da se fokusirate na samo dve aplikacije u isto vreme. U stvari, toliko je dobro da može potpuno promeniti način na koji koristite aplikacije, posebno na malim ekranima kao MacBook i MacBook Air gde je svaki piksel bitan.

Slično kao full-screen mode, Split View postavlja dve aplikacije jednu do druge i popunjava ceo ekran kao da su obe pokrenute u full-screen modu. Ovo omogućava više prostora za sadržaj sa kojim radite. Niste više ograničeni podelom koju je OS X postavio.Između vaših aplikacije nalazi se crna traka koju možete pomerati na levo ili na desno da bi promenili veličinu aplikacije.

Ukratko Split View je stvarno lep način rada i lako je naučiti ga. Spremite se da promenite način korišćenja Mac-a zauvek!

mac1

1. Pronađite vašu aplikaciju

Prvi korak prilikom aktivacije Split View-a je da se uverite da su obe aplikacije koje želite da pokrenete otvorene. Pronađite prvu aplikaciju i kliknite i zadržite zeleno dugme u gornjem levom uglu prozora. Sada prevucite prozor na levu ili desnu stranu ekrana, pojaviće se plavi okvir. Pustite miša ili trackpad da popunite taj prostor aplikacijom.

mac2

2. Pronađite drugu aplikaciju

Kada ste otvorili jednu aplikaciju preko polovine ekrana, ostali prozori se pokazuju kao ikonice na drugoj polovini. Izaberite aplikaciju (ili željeni prozor) koju želite da vidite na drugoj polovini ekrana i kliknite na nju. Aplikacije ce se uvećati da popuni taj prostor. Sada ste u Split View modu. Deluje a zaista je jeste kao da imate dve otvorene aplikacije u full-screen modu.

mac3

3. Dodelite prostor

Između aplikacije se pojavljuje crna linija. Pomerite strelicu miša preko linije i pojaviće se strelica, koja označava da možete ukoliko kliknete i zadržite klik dodeliti prostor aplikaciji. Da izađete iz Split View, pomerite kursor ka vrhu aplikacije da se pojavi meni bar aplikacije. Kliknite na zeleno dugme da je izbacite iz Split View-a, druga aplikacija će ostati u full-screen modu.

Izvor Techradar

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*