Još viša cena RAM-a tokom 2018. godine?

Očekuje se još viša cena RAM-a tokom 2018. godine?

ram

Procena cene RAM-a nije laka, posebno kada se pojavljuju kontradiktorni izveštaji. Tako smo u januaru imali informacije da bi cene DRAM-a konačno mogle da budu niže kasnije tokom ove godine, nakon što su se više nego udvostručile tokom poslednjih godinu i po dana. Međutim, sada su se pojavile informacije da će cena DRAM-a biti veća za do 10 procenata.

Šta se promenilo u prognozama za cene DRAM-a između januara i marta? Prema navodima industrijskih izvora, koje nam donosi DigiTimes, pojačana je potražnja za DRAM čipovima od strane proizvođača telefona, ali posebno i od data centara.

Dobra vest je da Samsung, SK Hynix i Micron planiraju da pojačaju proizvodnju, a zajedničkim naporima kompanije bi trebalo da omoguće rast od 30 procenata u količini dostupnih memorijskih čipova. Ipak, ni ovo neće biti dovoljno da zadovolji izuzetno veliku potražnju, što dovodi do očekivanja da će cena memorijskih čipova porasti za minimalno 5%, a ići će i do 10% tokom prve polovine godine.

Goldman Sachs analitičari veruju da će cena DRAM-a nastaviti da raste, kao primer navode da su se 32GB serverski moduli prodavali za 300 dolara u januaru, dok im cena sada iznosi 310 do 315 dolara.

Standardni korisnici svakako neće koristiti serverske memorije u svojim računarima, ali ukoliko cene DRAM-a i memorijskih čipova nastave da rastu, ovo će se sigurno odraziti i na cene potrošačke memorije.

Izvor: DigiTimes

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*