3D tehnologija

3D tehnologija i kako funkcioniše ?

3d tehnologija

Kao što imamo dva uha sa razlogom, nije slučajno ni da dva oka čine naše čulo vida. Ova činjenica omogućava nam da uživamo u stereo zvuku, a sa nastankom i razvojem 3D tehnologije dostupna nam je i mogućnost potpunog užitka u steoroskopskoj slici. Ma koliko komplikovano delovala, 3-D tehnologija se zasniva na sasvim logičnim principima. Za snimanje slike koriste se dve, jedna do druge postavljene, kamere, koje beleže sve ono što vidimo levim i desnim okom. Međutim, ono što čini ovu tehnologiju izuzetnom jeste sam proces prikazivanja slike. U ovome leži i glavni cilj svih onih koji rade na usavršavanju ove tehnologije – prikazati Vašim očima različite varijacije slike, sve ostalo je na mozgu da odradi.

3-D ili stereoskopska slika se odnosi na načine na koje naše oči i mozak stvaraju utisak postojanja treće dimenzije. Ljudske oči se nalaze u rastojanju od 50 do 75mm, prema tome svako oko vidi malo drugačiji deo sveta. Dve veoma slične slike dolaze do mozga, stvarajući određeni disparitet. Ovaj disparitet u suštini predstavlja 3-D, treću dimenziju koju projektuje naš mozak usled dobijanja dve različite perspektive iste stvari. Upravo je ovaj efekat ono što moderna 3-D tehnologija pokušava da ostvari kroz distibuiranje različitih sekvenci ka levom i desnom ljudskom oku.

Iako je 3-D tehnologija bila rezervisana samo za bioskopske sale, moguće da se ista tehnika sa filmskih projektora primeni i na Home Cinema TV sisteme. Postoje dva osnovna načina prikazivanja 3D sadržaja na televizorima – aktivna i pasivna tehnologija. Za korišćenje aktivnih 3D TV sistema neophodno je korišćenje tkz. Robokap naočara. Ove naočare su sinhronizovane sa projekcijom slike sa ekrana i to kroz aktivno i neprekidno otvaranje i zatvaranje očnih kapaka, dozvoljavajući da u svakom trenutku samo jedno oko vidi sliku sa televizora. Deluje pomalo zastrašujuće, ali ceo proces se odvija velikom brzinom tako da imate utisak gledanja konstantne slike. Pasivna tehnologija je manje prisutna, ali uverljiijve prikazuje 3D sadržaje. Televizori koji koriste ovu tehnologiju imaju specijalan film postavljen preko ekrana, koji se sastoji od velikog broja neverovatno tankih uveličavajućih traka, pomoću kojih se svakom pojedinačnom oku prikazuju blago različite perspektive ekrana.

3d tehnologija

Zanimljivo je da začeci 3D tehnologije datiraju još sa kraja XIX veka, kada je Britanac Vilijam Fris-Grini organizovao prvu 3D projekciju. Prisutna publika je kroz stereoskop gledala dva filma projektovana na platnima postavljenim jedno do drugog. Stereoskop je omogućavao spajanje ove dve slike i na taj način gledaoci su doživeli utisak gledanja filma u tri dimenzije. Nakon patentiranja prve stereo kamere (1900. godine), nije prošlo mnogo vremena da se organizuje i prva zvanična projekcija 3D filma u bioskopskoj sali. Naime, „The Power of Love“ predstavlja prvi zabeleženi igrani 3D film ikada prikazan, i to u Los Anđelesu 1922. godine. Prikazivanjem prvog 3D filma u boji („Bwana Devil“) počinje „zlatna era“ filmova ovakvog formata. Zastoj u snimanju 3D filmova nastaje tokom šezdesetih i sedamdesetih, kada se su ova izdanja rezervisana samo za pojedina ostvarenja horor žanra. Od 2000. godine dolazi do ponovnog rađanja i uzdizanja popularnosti 3D filmova, sa nizom izdanja visokobudžetne produkcije. Konačno, „Avatar“ Džejmsa Kameruna iz 2009. godine, zauvek je promenio budućnost 3D filma, ali i filma uopšte, postavljajući nove standarde u snimanju, projekciji i kompletnoj produkciji filmskih izdanja.

3D avatar

miniše sve nedostatke 3D televizora, poput treptanja slike, zamora i vrtoglavice pri gledanju, visoke cene ili nezgrapnih i teških naočara. LG Cinema 3D TV koristi Film Patterned Retarder (FPR) tehnologiju, patentiranu od strane kompanije LG Electronics, koja proizvodi sliku visokog kvaliteta i stvara osećaj gledanja filma u bioskopskoj sali. Film Patterned Retarder (FPR) tehnologija razdvaja kompletnu sliku na nekoliko manjih, pri čemu je svaka od njih namenjena levom ili desnom oku. Nakon toga ove pojedinačne slike se filtriraju kroz lagane 3-D naočare i proizvode fantastičnu 3-D sliku.

LG CINEMA 3D tehnologija kompanije LG eliminiše treperenje slike, omogućavajući na taj način prepuštanje trećoj dimenziji bez vrtoglavice i zamora. Za gledanje LG CINEMA 3D televizora koriste se specijalizovane 3-D naočare koje se usled svojih karakteristika umnogome razlikuju od konvencionalnih 3-D naočara. Kao prva uočljiva razlika ističe se njihova mala težina. Naime, one su teške samo 16 grama, gotovo upola manje od konvencionalnih naočara. Kao sledeća razlika, tu je nepostojanje baterija ili bilo kakvih elektronskih napajanja. Samim tim, sprečena je izloženost elektromagnetnim talasima, što ove naočare čini najbezbednijim na tržištu.

Bliska budućnost doneće nam tehnologiju koja omogućava gledanja 3-D televizora bez nošenja specijalnih naočara. Do tada, Film Patterned Retarder (FPR) i LG Cinema 3D TV pružiće nam savršeni doživljaj uživanja u 3D slici bez ikakvih ograničenja. Sa razvojem FRP tehnologije, proizvodnja 3-D televizora postaje znatno jeftinija, ali i sam kvalitet slike povećava. Ova tehnologija predstavlja prekretnicu u razvoju koncepta 3-D televizora, čineći ih u isto vreme znatno pristupačnijim.

Našu ponudu 3D naočara možete pogledati OVDE

Izvor:Bozzabench

Podelite sa prijateljima

About Nemanja Jovanovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*