10 korisnih saveta za održavanje računara

Za osnovno održavanje računara nije potrebno biti genijalac ni vanzemaljac. Pročitajte kako.

computer_maintenance

Svako od nas voli svoj računar kada radi i svako od nas vrišti kada ljubimac prestane da radi. Zato vam predstavljamo 10 načina kako bi vaš računar radio brzo i bez problema. Naravno ne možemo obećati da će Vaš računar raditi zauvek bez problema i kvarova, ali ćemo vam svakako pomoći u prevenciji kvarova i olakšati spašavanje podataka ako dođe do havarije.

1. Napravite rezervnu kopiju svojih podataka

backup racunara

Kada ste poslednji put napravili rezervnu kopiju bitnih podataka na računaru? Ne mislimo kada ste ste pomislili o pravljenju rezervne kopije, niti kada ste poslednji put pričali sa nekim o tome koliko je bitno imati rezervnu kopiju, već kada ste poslednji put stvarno napravili rezervnu kopiju podataka? I koliko bi ste izgubili da vaš hard disk upravo sada strada a vi nemate rezervnu kopiju podataka koji su vam veoma bitni? Razmislite o tome na sekund. OK, a sada krenite da pravite rezervnu kopiju. Ako ne znate kako, ne brinite. Ukoliko imate malo bitnih podataka na svom računaru napravite kopiju na Flash drive-u ili narežite par diskova. To je brzo, jeftino i sigurno rešenje. Drugi način je pravljenje rezervne kopije pomoću programa Foldershare koji sinhronizuje vaše fajlove između dva računara. Ako imate mogućnosti najbolje je napraviti image celog diska (potpuna kopija celog hard diska) odmah nakon pokretanja spremnog operativnog sistema sa svim potrebnim aplikacijama. Ovo vam omogućava odličnu startnu poziciju ukoliko morate da zamenite sistem, a uštedeće vam dosta vremena jer nećete morati da ponovo ručno instalirate novi operativni sistem i sve programe. Acronis True Image 11 je odličan program za ovu namenu.

2. Očistite računar od prašine

racunar prasina

Računari su jedni od najefikasnijih sakupljača prašine. Pored ružnog izgleda i potencijalnog legla bakterija i prljavštine, prašnjav računar će blokirati toplotu i cirkulisanje vazduha, što može prouzrokovati smanjenje performansi i smanjiti životni vek računara. Najlakši način da očistite računar je pomoću kompresovanog vazduha; skinite stranicu računara, iznesite ga napolju i izduvajte prašinu. Spoljašnji deo kućišta možete obrisati krpom. Budite oprezni kada koristite usisivač jer lako mogu uništiti neku od komponenata koje su vrlo osetljive. Za sve računare, čišćenje jednom godišnje ili jednom u šest meseci je dovoljno. Pored običnog izduvavanja prašine, postoje još neki načini koje treba razmotriti: prašina se često skuplja unutar hladnjaka procesora i grafičkih kartica, tako da je poželjno i njih skinuti i očistiti ako ste u mogućnosti ili barem pomoću kompresovanog vazduha izduvati prašinu iz hladnjaka i ventilatora. Kada je stranica kućišta skinuta, uključite računar i proverite da li svi ventilatori funkcionišu. Zamenite svaki koji ne radi ili je bučan (početni znak ventilatora koji je dotrajao). Ukoliko postoji zalepljena prašina na matičnoj ploči, može se skinuti pamučnom krpom natopljenom alkoholom, koji će brzo ispariti (obavezno isključite računar iz utičnice!) Ukoliko niste sigurni oko rada sa internim komponentama računara ili sumnjate da se vaš računar pregreva, Computers Servis vam može rešiti sve probleme.

3. Sredite sve kablove oko računara

kabliranje racunara

Iza vašeg računara se nalaze sigurno dve stvari: brdo kablova i prašnjave utičnice. Ukoliko pomerate računa, iskoristite priliku i očistite vaš sto i pod takođe. Ovo neće povećati performanse računara ili životni vek, ali će sigurno sve biti preglednije i sređivanjem kablova smanjićete mogućnost kratkog spoja i pritisak na portovima računara. Ukoliko imate dosta periferija, razmotrite kabliranje pomoću kanalnica ili pomoću plastičnih vezica.
– Iskoristite priliku kada čistite sto da takođe očistite i monitor. CRT monitori se mogu čistiti sa bilo kojim sredstvom za čišćenje stakla, ali LCD monitore treba čistiti isključivo specijalnim sredstvom za čišćenje monitora.

– Tastaturu možete očistiti okretanjem da bi ste istresli prašinu ili još bolje, možete sve tastere polako skinuti i oprati dok drugi deo tastature možete izduvati kompresovanim vazduhom. Samo obavezno pre skidanja tastera slikajte tastaturu kako bi ste kasnije vratili sve tastere na svoje mesto.

– Ovo je dobar trenutak da proverite gde se nalazi računar i da li postoji adekvatna ventilacija. Da li je računar van direktnog uticaja sunčevih zraka i daleko od toplotnih izvora? Na kakvu je utičnicu priključen? Ne postoji izgovor za ne korišćenje dobrog produžnog kabla sa zaštitom, a takođe i UPS uređaji su dosta jeftiniji i svima dostupni. Ovo će itekako doprineti produženju veka vašeg računara.

– Pušenje će napraviti haos od računara brže od bilo čega drugog. Pušački računar je najlakše primetiti! Elektronika absorbuje miris vrlo lako, čak i samo metalni deo kućišta kada se sve komponente uklone miriše na duvanski dim. Plus je tu uvek sloj prašine i lepljivi tar koji je najteže očistiti. Naravno ne možemo vas ubediti da prestanete sa pušenjem, ali makar to činite daleko od računara.

4. Organizujte instalacione diskove

diskovi

Pažljivo čuvajte sve instalacione diskove, software, i diskove sa drajverima na jednom mestu, najbolje negde u blizini računara. Uvek ih imajte pri ruci kada pokušavate sređivanje ili popravku računara – neverovatno je kako neki disk može biti neophodan u toku popravke računara i se dešava da ne znate šta vam nedostaje dok vam to ne zatreba.

5. Pokrećite regularno antivirus i spyware skeniranja

best-anti-virus

Ovo trebate raditi svakako, bez naše napomene, ali ćemo i na ovaj deo obratiti pažnju. Svaki računar koji je priključen na internet mora da ima neki od antivirus programa. Postoje mnoge verzije antivirus programa, počevši od AVG Antivirus besplatnog rešenja do antivirus programa namenjenih za velike kompanije. Koristite bilo koji, onaj koji vam se dopada. Većina antivirus programa će neprestano motriti na sigurnost sistema i na potencijalne napade tako da sakodnevno kompletno skeniranje nije potrebno, ali pokrenite kompletno skeniranje barem jednom mesečno. Neki antivirusi takođe pružaju zaštitu od adware-a i spyware-a, ali ne svi. Ako vaš nema tu mogućnost, ili želite još jedan dodatni nivo zaštite, AdAware i SpyBot su dva najbolja (još i besplatna!) dostupna programa. Iako nisu opasni i destruktivni kao virusi, adware i spyware mogu ugroziti vašu privatnost i drastično usporiti rad računara. Pokrećite skeniranje u isto vreme kada skenirate antivirusom.

6. Uklonite nepotrebne programe

uninstall a program

Svakih par meseci proverite u “Add or Remove Program” interfejsu koji se nalazi u Control Panel sekciji ili Programs > Uninstall a program u zavisnosti od operativnog sistema koji koristite. Ukoliko primetite neki program koji više ne koristite, uklonite ga. Posebno obratite pažnju na Browser Toolbar-ove, besplatne igrice, i druge aplikacije koje bukvalno gutaju resurse. Budite oprezni jer se na listi mogu naći sistemski drajveri koji mogu prouzrokovati zastoj u radu računara ukoliko ih uklonite.

7. Očistite operativni sistem

ccleaner

Windows nije baš najefikasniji operativni sistem, i ponekad zahteva posebnu pažnju. Windows sakuplja veliku količinu nepotrebnih informacija, većinom u formi “temporary” fajlova (koje sam nikad ne briše). Postoji odličan program za ovu namenu, a to je CCleaner, koji će automatski očistiti sve nepotrebne fajlove koji se nalaze u računaru.

8. Ažurirajte sve!

winupdate

Redovno ažurirajte drajvere i sve programe. Ovo uključuje pokretanje Windows Update-a, proveru dostupnosti novih driver-a, i proveru patch-eva za software. Najlakši način za pronalaženje je da odete direktno na sajt proizvođača, u sekciji za podršku (support) gde ćete naći deo za preuzimanje software-a za traženi uređaj. Ukoliko imate problema sa nekim hardware-om ili software-om, uvek proverite patch ili update, jer je verovatno proizvođač izbacio novu verziju software-a kako bi rešio problem. Za razliku od svih ažuriranja, ažuriranje BIOS-a je sasvim drugačije. Flešovanje BIOS-a može biti teško, i ako se uradi pogrešno moraćete da nosite računar u profesionalni servis kako bi ste rešili problem. Ukoliko je update namenjen rešavanju tog specifičnog problema, onda je vredno pokušaja. Pratite pažljivo uputstva proizvođača! Ukoliko niste sigurni ostavite to profesionalcima.

9. Defragmetiranje

hdd deframent

Kada jednom očistite hard disk od nepotrebnih fajlova, odlično je vreme za defragmentaciju. Defragmentovanje diska organizuje fajlove, vodeći do bržeg rada diska i poboljšava performanse sistema. Standardni alat za defragmentaciju diska radi odlično (Start > All Programs > Accessories > System Tools >Disk Defragmenter) ali takođe su dostupni i drugi programi za defragmentaciju.

10. Čitajte više članaka kao što je ovaj

I kao poslednja stavka, nastavite da čitate članke kao što je ovaj, i bilo šta što je vezano za računare i što vam privuče pažnju. Računarska industrija se menja konstantno, čak i ako imate isti računar duže vreme, postoje novine koje će uticati i na vaš računar. I takođe ćete prilikom kupovine sledećeg računara biti znatno informisaniji.

Mi u Computers Web Shop-u uvek podstičmo naše klijente da uče uopšteno o računarima i operativnim sistemima. Dobro obučeni korisnici imaju manje poteškoća sa svojim računarom, i pored toga, mi volimo računare i mislimo da i svako drugi treba takođe. Nastrojimo da sastavimo računar koji će zadovoljiti vaše potrebe i planirani budžet, našim iskustvom vam pomažemo u svakom koraku od posete našoj web prodavnici do tehničke podrške koja vam je uvek na raspolaganju.

Za sva dodatna pitanja, upite, konsultacije možete kontaktirati naš SERVIS.

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*