10 korisnih trikova koje niste znali za Chrome

Kada pričamo o web pregledačima, Chrome je jedan od najboljih. Koliko je dobar i brz znamo svi, ali retko ko zna šta on sve ima od opcija. Sastavili smo listu od 10 korisnih trikova/mogućnosti za koje možda niste znali.

chrome

1) Zakačite tab – možete zakačiti neki tab tako da se uvek nalazi skroz levo i uvek će se otvoriti kada ponovo pokrenete Chrome. Možete držati Ctrl i levim klikom odabrati više tabova koje želite da zakačite. Kada odaberete tabove, kliknite desnim klikom i “Pin tab(s)”

2) Omogućite Home dugme – Chrome nema Home dugme po osnovnim podešavanjima, ali možete ga uključiti na sledeći način: kliknite na one tri crte u gornjem desnom uglu, odaberite opcije i uključite “Show home button in toolbar”. Pojaviće se Home dugme koje vas uvek vodi na početnu stranu (koju ste podesili)

3) Omnibox – URL polje u Chrome pregledaču ima mnoštvo funkcija. Pa tako možete vršiti Google pretragu a takođe i Facebook i Youtube. Pored toga možete je koristiti kako kalkulator, pretragu vremenske prognoze itd.

4) Incognito – sve što radite u Incognito modu se ne beleži. Incogitno modu pristupate prečicom na tastaturi ctrl+shift+N

5) Ponovo otvorite zatvorene tabove – odlična mogućnost ako slučajno zatvorite tabove. Kombinacija tastera na tastaturi je: ctrl+shit+t (ne radi u incognito)

6) Chrome:// komande – možete otvoriti neke od sledećih komandi (preporučljivo za malčice naprednije korisnike):
chrome://histograms
chrome://memory
chrome://cache
chrome://dns
chrome://plugins
itd

7) Task Manager – sigurno znate za Task Manager u Windows-u, ali možda niste znali da i Chrome ima svoj. Otvarate ga pomoću Shift+esc

8) Otvaranje taba na željenoj poziciji – dovoljno je da prevučete link i pustite ga na željenu poziciju između tabova i tu će se otvoriti. Možete prevući i na sam tab gde će se trenutna stranica zatvoriti i učitati taj link.

9) Napravite prečicu trenutnog taba na desktopu – kliknite na one tri crte u gornjem desnom uglu, pa “Tools” a zatim na “Create application shortcuts”.

10) Prebacujte se s taba na tab – Ctrl+Tab će vas prebaciti na sledeći, a Ctrl+Shift+Tab na prethodni tab. Takođe možete koristiti i Ctrl+broj (ctrl+1, ctrl+2…) da se prebacite na određen tab.

Izvor: saznajnovo.com

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*